streda 15. februára 2012

Aktuálny súdny spor z praxe vedený na Okresnom súde Považská Bystrica

Aktuálny súdny spor z praxe vedený na Okresnom súde Považská Bystrica

§ 151n vecné bremená
zákon 40/1964 Zb. občiansky zákonník (nájdete ho aj na googli)
            Navrhovateľ je výlučným vlastníkom bytu, kde odporkyňa je užívateľkou tohto bytu na základe zriadeného vecného bremena. Vecné bremeno spočíva v práve doživotného bývania a užívania predmetného bytu, kde bolo toto vecné bremeno zriadené dohodou medzi odporkyňou a predchádzajúcim vlastníkom bytu. Navrhovateľ nadobudol tento byt aj s uvedenou ťarchou. Navrhovateľ žiadal, aby mu odporkyňa platila mesačne za spotrebovaná elektrinu, plyn a vodu a platby za užívanie bytu. Navrhovateľ tvrdil, že sa odporkyňa na jeho úkor bezdôvodne obohatila a preto je povinná vydať obohatenie navrhovateľovi. Dôležité je dodať, že vecné bremeno bolo zriadená ako bezplatné vecné bremeno- právo doživotného bývania a užívania bytu.

            Okresný súd návrh navrhovateľa zamietol a navrhovateľ bol povinný odporkyni nahradiť trovy konania a právneho zastupovania.

            Odporca si podal v zákonnej 15 dňovej lehote odvolanie.

            Krajský súd Trenčín rozsudok súdu prvého stupňa potvrdil a zaviazal odporcu na náhradu trov odvolacieho konania.

            Podľa § 151n zákona č. 40/1964 Zb. Občianskeho zákonníka uvádza:
(Ods. 1) „Vecné bremená obmedzujú vlastníka nehnuteľnej veci v prospech niekoho iného tak, že je povinný niečo trpieť, niečoho sa zdržať alebo niečo konať. Práva zodpovedajúce vecným bremenám sú spojené buď s vlastníctvom určitej nehnuteľnosti, alebo patria určitej osobe.“

(Ods. 2) „ Vecné bremená spojené s vlastníctvom nehnuteĺnosti prechádzajú s vlastníctvom veci na nadobúdateľa.

(Ods. 3) „ pokiaľ sa účastníci nedohodli inak, je ten, kto je na základe práva zodpovedajúceho vecnému bremenu užívať cudziu vec, povinný znášať primerane náklady na jej zachovanie a opravy; ak však vec užíva aj jej vlastník, je povinný tieto náklady znášať podľa miery spoluužívania.“

Pokiaľ budete chcieť darovať nehnuteľnosť tretej osobe, môžete si podľa zákona zriadiť vecné bremeno – právo doživotného bývania a užívania, ktoré sa uvedie v časti C na Liste vlastníctva ako „Ťarchy“ . Je však potrebné presne identifikovať vecné bremeno a taktiež uviesť, že sa jedná o bezplatné vecné bremeno, teda  náklady za služby ( plyn, vodu, elektrinu), opravy znáša vlastník nehnuteľnosti. Ak si v zmluve nedohodnete zriadenie vecného bremena bezplatne, postupuje sa podľa hore citovaného zákonného ustanovenia § 151n ods. 3, ktorý stanovuje, že vecné bremeno nie je bezplatné, ale za úplatu, pokiaľ sa nedohodnete na bezplatnom vecnom bremene,takže bdejte so mnou, pretože bdelým patrí právo:)

1 komentár:

  1. Dobrý deň,
    mám podobný prípad. Som ale v opačnej pozícii, kedy je navrhovateľke znemožňované užívať nehnuteľnosť na základe vecného bremena - bezplatného doživotného užívania. Odporcovia ako vlastníci jej vypli energie s tým, že od nej požadujú úhrady v pomere 90%. Je možné, že takýto prípad ešte neprešiel Najvyšším súdom? Neexistuje žiaden záväzný výklad vo vzťahu k obsahu vecného bremena práva bezplatne užívať nehnuteľnosť?

    OdpovedaťOdstrániť