pondelok 27. februára 2012

Zákonný sudca

Ak by ste niekedy mali problém s tým, kto je váš zákonný sudca, tak si pozorne prečítajte tento príspevok. Dúfam, že som nič neopomenula:)
Zákonný sudca ako znie už zo samostatného názvu je "sudca podľa zákona", teda jeho definíciu nenájdete v zákone, ale zo zákona si môžte vyvodiť kto je váš zákonný sudca. Je potrebné si dobre preštudovať Občiansky súdny poriadok č. 99/1963 Zb. a to § 7, 8 (právomoc) a § 9, 10, 11, 12, 13 (príslušnosť) a treba si pozrieť aj zákon č. 757/2004 Zb. o súdoch a konkrétne ustanovenie § 51.
Právomoc znamená, že súdy rozhodujú spory a iné právne veci, ktoré vyplývajú z občianskoprávnych, pracovných, rodinných, obchodných a hospodárskych vzťahov, pokiaľ ich podľa zákona neprejednávajú a nerozhodujú o nich iné orgány (týmito orgánmi sú orgány verejnej správy a súdy tiež preskúmavajú aj zákonnosť ich rozhodnutí).
Príslušnosť znamená, že v prvom stupni sú zásadne príslušné rozhodovať okresné súdy( zákon stanovuje kedy v prvom stupňi rozhodujú krajské súdy). krajské súdy rozhodujú o odvolaniach proti rozhodnutiam okresných súdov. O dovolaniach proti rozhodnutiam krajských súdov ako odvolacích rozhoduje Najvyšší súd. Dôležité je povedať, že konania sa uskutočňuje na tom súde, ktorý je vecne a miestne príslušný a tu sa dostávame k ustanoveniam § 84, 85, 87, ktoré riešia miestnu príslušnosť súdov. takže ak podávate návrh, tak príslušný je všeobecný súd účastníka, proti ktorému návrh smeruje a je to súd, v obvode ktorého má občan bydlisko, a ak nemá bydlisko, súd, v obvode ktorého sa zdržuje. Všeobecným súdom právnickej osoby je súd, v obvode ktorého má právnická osoba sídlo. Všeobecným súdom štátu je súd, v obvodektorého nastala skutočnosť, ktorá zakladá uplatnené právo a nakoniec všeobecným súdom v obchodných veciach je súd , v ktorého obvode má odporca svoje sídlo, a ak nemá svoje sídlo, súd, v ktorého obvode má miesto podnikania. Ak odporca nemá ani miesto podnikania, je všeobecným súdom, súd, v ktorého obvode má odporca svoje bydlisko. Ustanovenie § 87 OSP uvádza aj právo výberu súdu medzi všeobecným súdom odporcu a súdom v tomto ustanovení. Príslušnosť daná na výber je možná len v taxatívne uvedeným bodoch v § 87 a to:
a) príslušný je aj súd, v obvode ktorého má odporca svoje stále pracovisko
b) došlo ku skutočnosti, ktorá základá právo na náhradu škody
c) je umiestnená organizačná zložka právnickej ososby, ktorá je odporcom, ak sa spor týka tejto zložky
d) je platobné miesto, ak sa uplatňuje právo zo zmenky alebo šeku
e) je sídlo burzy, ak ide o spor z burzového obchodu
Ďalej § 88 ustanovuje výlučnú miestnu príslušnosť, čo znamená, že na prejednanie veci je príslušne výlučný miestny súd.( príslušnosť súdu jednotlivo neuvádzam, nájdete ich v § 88 od a až po n.
Treba sa tiež zmieniť o zákone o súdoch a to  konkrétne § 51, ktorý uvádza "veci určené podľa predmetu konania sa v súlade s rozvrhom práce prideľujú jednotlivým senátom, samosudcom a súdnym úradníkom náhodným výberom pomocou technických prostriedkov a programových prostriedkov schválených ministerstvom tak, aby bola vylúčená možnosť ovplyvňovania pridelenia vecí."
Z toho vyplýva, že návrh na začatie konania, ktorý podávate v podateľni podľa hore uvedených ustanovení, ktorými sú  právomoc a príslušnosť súdu, tak vaše podanie, teda veci sú prideľované náhodným výberom pomocou technických prostriedkov. Tiež je dôležité dodať, že rozvrh práce zostavuje predseda súdu, ktorý sa predkladá na nasledujúci kalendárny rok najneskôr do 1. decembra a rozvrh práce sa vydáva do 15. decembra aj s pripomienkami sudcovskej rady.

Elena Divková

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára