pondelok 5. marca 2012

Určenie otcovstva - jedna z otázok na advokátske skúšky

Určenie otcovstva upravuje zákon č. 36/2005 Z.z. zákon o rodine a to konkrétne § 84 - 96. Otcovstvo sa určuje na základe troch domnienok:
1/ otcovstvo manžela
2/ súhlasné vyhlásenie rodičov
3/ preukázaná súlož muža s matkou v rozhodujúcom období, bez existencie vylučujúcich okolností a rozhodnutie súdu o určení otcovstva toho muža
Ak sa pozriete na ust. §84 tak tam nenájdete tieto tri domnieky takto upravené, čo spôsobuje aj nezrovnalosti s uvedným textom v zákone. Z ďalších ustanovení zákona, ale vyplývajú tieto tri domnieky, pri určovaní otcovstva. Vzťahy medzi rodičmi a deťmi sú najužšie vzťahy a tvorí sa tu najužšia väzba, pretože vzťahy medzi rodičmi a deťmi sú dlhodobého charakteru a vznikajú citové väzby a dorýkajú sa aj osobného života.
Každé dieťa má právo na určenie toho, kto sú jeho rodičia (povedzme aj keď napríklad otec zomrie, tak dieťa má právo na určenie otcovstva aj z dôvodu poberania sirotského dôchodku, v takomto prípade, je treab podať na súd návrh na ustanovenie opatrovníka maloletému dieťaťu § 95 ods. 1)) Toto právo mu prislúcha z § 7 ods. 1 Dohovoru o právach dieťaťa.
Celá úprava určovania otcovstav je založená na koncepcii právneho a biologického otcovstva. právo poznaá vyvrátiteľné a nevyvrátiteľné domnienky. Možnosť vyvrátenia znamené, že sa pripúšťa dôkaz opaku, totiž možnosť dokázať, že záver domnienky nie je v súlade s objektívnou realitou.
Náš právny poriadok teda rozlišuje tri domnieky:
1/ za otca sa považuje manžel matky, ak sa dieťa narodí v čase od uzatvorenia manželstva do uplynutia 300 dní po jeho zániku, za podmienky, že žena nauzavrie ďalšie manželstvo
2/Za otca sa považuje muž, ktorého otcovstvo bolo vyhlásené súhlasním vyhlásením obidvoch rodičov
3/ Za otca sa považuje muž, ktorý s matkou dieťaťa súložil v čase, od ktorého do narodenia dieťaťa neprešlo viac ako 300 a menej ako 180 dní, ak jeho otcovstvo nevylučujú závažné okolnosti (táto domnienka sa uplatňuje len v súdnm konaní). Uplatnenie jednej domnieky vylučuje použitie ´dalších domnienok. Určeniu otcovstva k tomu istému dieťaťu nemôžu svedčiť rôzne domnienky rôznych mužov. Až po úspešnom zapretí niektorej z domnienok (okrem tretej) môže za splnenia zákonných predpokladov nastať iná domnieka.

Elena Divková

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára