štvrtok 8. marca 2012

Prvá domnienka-otcovstvo manžela matky

V § 85 j obsiahnutá prvá domnienka, ktorá svedčí manželovi matky. Za otca dieťaťa sa považuje manžel matky, ak sa dieťa narodí počas trvania manželstva (od jeho uzatvorenia po jeho zánik) a ak sa dieťa narodí do 300 dní po zániku manželstva.
Manželstvo vzniká súhlasním vyhlásením snúbencov pred matričným úradom alebo orgánom cirkvi, že uzavierajú manželstvo. Manželstvo zaniká- smrťou jedného z manželov, právoplatnosťou rozsudku o rozvode alebo právoplatnosťou rozsudku o vyhlásení manželsva za neplatné. Je treba povedať, že právne účinky, pokiaľ je manželstvo vyhlásené za neplatné, nastávajú ex tunc (§16 ods. 1 zákona o rodine)  a manželstvo sa považuje za neuzavreté od začiatku, v tomto prípade zákon nadväzuje na právnu úpravu § 16 ods. 2 zákona o rodine, takže otcovstvo zostáva zachované.
Prvá domnienka otcovstva vyplýva priamo zo zákona a uplatní sa aj v prípade, ak je zrejmé, že manžel atky nemohol spolodiť dieťa, napr. pretože bol odcestovaný v zahraničí. V takomto prípade môže dôsjť k uplatneniu si inštitútu zapretia otcovstva, ale prvá domnienka je zachovaná zo zákona.
Zákonodárca rieši aj situáciu, kde dochádza ku kolízii domnienok otcovstva, ktoré by súbežne svedčili dvom rozdielnym mužom. A teda, ak sa narodí dieťa žene znovu vydatej, považuje sa za otca neskorší manžel, aj keď sa dieťa narodilo pred uplynutím trojstého dňa po tom, čo jej skoršie manželstvo zaniklo alebo bolo vyhlásené za neplatné.
Pri počítaní času, ktorý je rozhodujúci na určenie otcovstva, sa predpokladá, že manželstvo toho, kto bol vyhlásený za mŕtveho, zaniklo dňom, ktorý bol v rozhodnutí o vyhlásení za mŕtveho určený ako deň smrti.
TVýznamnú výnimku z toho pravidla stanovuje § 21 ods. 1 zákona o rodine, ktorý výsleovne určuje, že ak bol manžel vyhlásený za mŕtveho, zaniká manželstvo dňom, keď rozhodnutie o tom nadobudne právoplatnosť. Pre učenie otcovstva prve domnienky teda deň zániku manželstva sa považuje deň, ktorý bol v rozhodnutí určený ako deň smrti.

Elena Divková

Literatúra: Zákon o rodine

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára